lunes, 19 de agosto de 2019

Neix el nou Lo Full





M'agradaria, estimat lector, posar l'èmfasi d'aquesta primera editorial en el naixement d'una nova revista, dita Lo Full. Però la realitat m'obliga a mossegar-me la llengua, perquè Lo Full ja fa temps que existeix, amb una difusió restringida, això sí.  Només va tenir una època visible quan, als anys noranta, se'n va fer càrrec de la difusió el petit Teatre Malic, que en pau descansi. 

Dir que és una revista de morts no fa justícia a la seva naturalesa essencialment vitalista. Que ningú es pensi que aquí les paraules neixen mortes, ans al contrari, és que pot haver-hi res de més viu que un mort que parla? Si ja costa a un viu sortir a la palestra per expressar-se, imagini's l'esforç que li representa a un mort. Per això ens hem de felicitar de que aquesta proesa sigui possible.

També és important valorar que la ciutat d'origen del projecte sigui Barcelona. Crec que val la pena reivindicar la nostra capitalitat pel que fa als afers de la Divergència  i l'Heterodòxia, disciplines a les quals els morts vius del cementiri ens hi apliquem amb extraordinària vocació. Quan es busquen les raons de l'èxit de la nostra ciutat arreu del món, ens omplim la boca de Gaudí i del Barça, però sempre ens oblidem d'aquests dos aspectes que des de fa segles han configurat la nostra ànima. Heterodòxia i Divergència, que s'encarnen com anell al dit en realitats com són Les Rambles, l'antic Barri Xino avui ampliat a pràcticament tota la Ciutat Vella, el barri extrem de la Barceloneta amb les seves magnífiques platges, i els seus cementiris tan ben situats en la geografia de l'urbs.

Si ens hem referit a aqiestes realitats urbanes, és per enlairar unes zones avui deixades de la mà de déu per part de les autoritats municipals. Serveixin aquestes puntualitzacions  per ressaltar el nostre compromís envers la ciutat que ens acull, allà on hem nascut i perit, i per la qual donaríem un tros de cama, un nas o algun dit de la mà. En efecte, senyors lectors de Lo Full, Barcelona és un dels nostres objectius declarats d'observació i d'exaltació. Cal trencar-se les banyes per mantenir els seus trets principals, tan fàcil és avui desdibuixar les ciutats. Una feina que des de Lo Full ens comprometem a acomplir al cent per cent.

Lamentem que encara manquin moltes dècades d'avanç de la civilització humana per arribar a elegir a un alcalde difunt, sens dubte la millor solució. Pensin que els morts gaudim d'unes perspectives insòlites i molt més elevades i distants de les realitats del món. Nosaltres sabem del passat, del present i del futur, sobretot des de que la famosa Intercronomaquia o gran Reunió dels Morts de l'any 2005 (vegin sinó la novel·la de Toni Rumbau que narra aquests fets, Apareguda de moment en castellà amb el títol de FORO DE MUERTOS), els morts que venen del passat ho fan arribant del futur, com és de caixó que sigui. Només allò que prové del futur ens pot arribar viu, mentre que tot allò que ens arriba del passat, s'entén que per obligació hagi d'estar ben mort i enterrat.

Seveixin aquestes paraules com a cos per a aquesta primera editorial de la nova etapa de Lo Full, la tardor del 2019. Un any magnífic per a nosaltres, que entomem però ja en la seva recta final, que és quan les coses es veuen amb més precisió. Un any que aviat deixarem enrere per deixar passar el proper que espera, impacient, amagat darrera les bambolines de la història.

Julià Sotaterra, Director de Lo Full

No hay comentarios:

Publicar un comentario